Picknick Blog

Ladessa in je picknickmand

Op een kleedje in het park, bos of aan zee met een grote mand vol lekkers is helemaal in! Waarschijnlijk heb je zelf ook wel eens gepicknickt of ben je het binnenkort van plan. Hoe is picknicken eigenlijk ontstaan? En welke hapjes mogen er niet ontbreken in een hippe picknickmand? Wij de makers van Ladessa vertellen je de geschiedenis van picknicken, inspireren je met heel veel lekker dik smeren recepten en overtuigen je waarom Ladessa thuis hoort in jouw picknickmand.

Pique nique
Picknicken is een van oorsprong Franse term waarbij de woorden piqué en nique zoiets als een kleine hoeveelheden oppakken betekenen. Het is ontstaan rond de 17e eeuw in de buurt van Parijs waar een picknick wordt omschreven als een bijzonder diner waarbij de gasten hapjes meebrengen en samen delen. De picknicks waren voor de rijken een manier om wat eenvoudiger te dineren en deze piqué nique’s speelden altijd binnen af.

Pic nic
Door de Franse revolutie vluchtten een aantal rijken Fransen naar andere landen en werd deze gewoonte ook meegenomen naar Engeland. Daar werd de pic nic uitgebreid met dans, muziek, gokken en toneel tot een event. De middenklasse had niet altijd behoefte aan drukte tijdens de picknickevents en zochten met hun gasten liever het platteland op. Halverwege de 18e eeuw zochten ook in de VS stadsmensen de rust op het platteland en in Frankrijk werden de binnen picknicks ook naar buiten verplaatst, omdat de buitenlucht als gezonder werd beschouwd. Een wereldbekend schilderij van een Franse picknick is Le Déjeuner sur l’herbe van de bekende schilder Édouard Manet.

Picknickmand
De eerste Franse picknickmanden uit de 19e eeuw waren gevuld met brie, ham, soep, stoofpotjes, fruit, kaas, koffie en cognac. In Engeland met augurkenpuree, koude tong, sandwiches en gemberbier. Door de uitvinding van de standaard rieten picknickmand (die wij vandaag de dag nog gebruiken) werd ook de inhoud van deze mand meer standaard en zelfs gevuld met bestek en servies. De globalisering heeft ervoor gezorgd dat in de 20e eeuw ook olijven, focaccia en witte wijn in een picknickmand terecht kwamen. Ook de manden zijn vandaag de dag in allerlei uitvoeringen te verkrijgen. Picknicks zullen altijd blijven evolueren, maar wat er ook gebeurt zolang er vrienden en familie zijn om de picknick mee te delen is en blijft een picknick helemaal in!

Een Ladessa picknick waar je indruk mee maakt
Je spreidt je kleedje uit, gaat lekker zitten, de wind waait door je haren, je pakt de mand erbij en opent deze. Het water loopt in je mond en je kan niet wachten om je hapjes uit te delen en te proeven. De makers van Ladessa inspireren jou met hapjes die niet mogen ontbreken in jouw picknickmand en waar je absoluut indruk mee gaat maken.

  • Wraps gevuld met Ladessa ossenworst en knapperige sla
  • Zachte sandwich met Ladessa likkepot en frisse komkommer
  • ¼ stokbrood met Ladessa filet americain en uitjes
  • Gevulde tomaten met Ladessa vitello tonnato
  • Mini croissantjes met Ladessa roomkaas
  • Gefruit water met komkommer, citroen en munt

De voorbereidingen voor deze picknick zijn zo gedaan. Ladessa heeft diverse producten kant en klaar en al in de juiste hoeveelheid geportioneerd voor jou. Ook hebben wij alle recepten op een rij gezet, zodat je met een klik nog meer inspiratie kan opzoeken.

Wij van Ladessa adviseren Lekker dik Smeren!

Heerlijke smeerbaar beleg voor ieder moment van de dag.
Van Filet Americain en Likkepot tot Hartige spreads en Vitello Tonnato, Ladessa smeert goed op iedere boterham. Of je die nu eet tijdens het ontbijt, lunch of lekker tussendoor. Met onze ruime keuze aan producten maak je in een handomdraai van jouw broodje een smakelijke, verantwoorde keuze of een waar feestmaal. We werden ooit beroemd met onze Filets in het zwarte bakje maar inmiddels vind je Ladessa in vele soorten en maten terug in supermarkten, bedrijfskantines én op broodjes buiten de deur. Geniet dus iedere dag van het beste met Ladessa! Kun je niet wachten?